Subscribe Twitter

Tuesday, 12 April 2011

3
Komen

tip temuduga cikpayung terrr!!

Kenkorang!! Yeay!!! Jumpe kenkorang lagi!! jom lepak ngan aku jap! Hari ni aku rajin sangat nak membobel pjg...tk tau la kenapa rase rajin sgt nk post somethg..nak share ngan kenkorang semua..seperti biasa.. sharing is caring.. sebelum aku membebel panjang aku nk ucap gud luck kat kenkorang yg nak hadapi exam tk lama lg.. sekarang kan da ujung sem..ramai student yg duk ready nk study kan..aku jgak le tk leh tumpu study lg sbb still ade asgment y lom submit dan presentation pun bnyak lg lom lepas..




ingat ye kenkorang cikpayung nak pesan.. bukan senang utk....




Aku rasa benda yg aku nak share ni pnting utk kenkorang yg nak hadapi sesi temuga..so aku harap kenkorang tk jemu baca smpai abes ye.. jom membaca lagi..

Okes!!disebabkan ni adalah my final semester so tk lama lagi aku akan hadapi praktikum dan lpas tu nk cari keje..sementara konvo.. kat mana aku praktikum?? Belum tau lg..nnt da tau aku kecohkan kat sini ya! Mana tau aku praktikum kat tempat korang..nnt ley la aku buli korang..hehe

Korang penah tak gi interview keje? Dulu masa lepas spm aku dpt pgilan interview pembantu farmasi..tp tk brjaya ..tu 1st time aku hadapi sesi temuduga..mmg la gugup tk tau pape.mcm org bodoz je gi interview..tk de pengalaman kan..baru lepas spm pun.. jiwa tengah kacau.ehhe.
So sekarang aku nk share beberapa tips utk korang gi interview.. aku bukan nye tau sngt pun..cume ilmu yg sedikit yg aku ade ni mana tau dpt jugak bantu korang..kekadang kite tk sedar kesilapan kite..rugi la kan..sbb kesilapan yg sekecil buku lali..kite terus tk dpt kerja..

Kebetulan aku ambek hons in human resources management (hrm) so ade la sedikit ilmu yg aku blaja terutamanya dlm bab2 merekrut pekerja.. dlm hr kami sebut bab2 nk ambek pekerja ni sebagai recruitment and selection.. 

Sebelum tu aku nk terang dulu la ape tu bidang hr..maybe ade kenkorang yg tk tau.. hr nie satu bidang yg lebih kepada menguruskan sumber manuasia yg ade yg ade dlm organisasi.dlm bahasa pasarnye..makcik2 or pakcik2 yg jaga kebajikan pekerja,keselamatan,kesihatan pekerja.. jaga compensation pekerja.. kalau korang gi apply keje pun korang akan brhadapan ngan geng2 hr..meluat kan? Hehe..
Okes..jom aku nk bg tips sket sal nk gi interview… aku ckp secara pasar je la ye.tk perlu formal sngt kot..kite kan geng..

Ni beberapa pesediaan utk korang hadapi saat2 genting masa interview..

Sebelum gi interview korang kena study pasal company tu sket2 la kan.. pasal manager, service provided, bila ditubuhkan, cawangan2 lain yg ada, jawatan yg korang pohon, bidang tugas jawatan yg korang pohon tu..ape2 je la kan..kena la tau.sbb nnt interviewer akn tnya korang tahap pgetahuan korang ttg company tu..tau kenapa?? Sbb kalau korg ambek berat ttg company tu, interviewer tu akn aim yg korang mmg berminat dgn company tu..so korang kena study ttg company tu ye..

masa sesi interview plak..kalau interviewer tu tnya korng dlm bahasa omputeh..korang wajib jwb dlm bahasa omputeh jugak.. jgn sesekali ckp.. er..sir..may I answer in bahasa? I cannot speak English verry well.. haaahh!! Sudah!!!!!!!!!kalau korang jwab gitu mmg siap la korang.. mmg dorg tk pndang pun resume korang lpas nie.. tu tndanya korang tk yakin.. company tk kan ambek org yg tk de keyakinan diri utk isi jwtan kosong dlm company dorang. So korang kena jwb jugak walaupun merangkak2.. skurang2nya interviewer tu akan puji keberanian dn keyakinan korg..

masa duk mjawab soalan tu jgn bnyak sngt guna.. aa.. erm.. hurm.. sengih2 yg lebih2.. jgn ye kenkorang.. tu nmpak sgt korg tk yakin..cakap terus je..pandang interviuwer2 yg ada tu..jgn pndanng sorang je tau.
selalunye ade 3 interviuwer..mata korang mesti pandang dorg b3tiga k dngn adil..jgn pndang yg cun or yg ansem lak..hehe biasnya ade 3 interviewer kan..yg tgah tu neutral je..selalunye die yg akn mulakan sesi tu..tp die tk menyebelahi mana2 pihak.. yg sebelah tu plak interviewer yg agak nakal.. die akan tnya soaln2 yg menjerat korang.. sebelah lg lak interviewer yang akan buat koarng stress.. die akan tnya soaalan2 yg lebih kepada aplikasi.so be carefull..

lg 1 aku nk pesan korang jgn sekali2 tipu dlm buat resume..cntohnye kalau level bahasa korang buat bahasa melayu 10 tk pe la kan.. bi jgn la wat 9 ke 8 ke kalau korang tk fasih omputeh.. buat la average..5 ke 6 ke.. kalau korang wat 8, 9 kompem la interviewer akn speak omputeh ngan korang..kalau korang nganga je..tk leh ckp omputeh dgn level 8, 9 tu.. korang akn di cop PENIPU!!hah!sudah!

ni aku nk bg tips..soalan wajib yg akan ditnya adalah…. Ceritakan ttg diri awk.. korang kena cerita pasal background korang ya..ckp biar lancar, dn susun ayat dngn kemas.. kena praktis awl2 la ni aku da bocorkan rahsia soalan.ehe.. korang jgn story ttg adik beradik, anak ke bla bla dari bla bla..hobi suka main ujan..bla bla.. hampeh! Sape nk tau sal korang tu? Syok sndiri je korang tu.. korang kena cite sal pgalaman, education, kelebihan.. ape2 je yg sesuai.. ingat tu..

lagi satu better korang hafal about myself in bahasa omputeh..sbb mana tau interviewer nk tnya dlm bahasa omputeh.. hafal je dalam bi...senang kan..

kan aku da ckp korang kena jwb jujur sbb sekarang trend interview nie dorng akan guna ujian personality dahulu sbelum korang masuk bilik temuduga tu..tau kenapa? Sbb dorang nk tau keje tu sesuai tk ngan characteristic korang tu..kalau korang menipu abeh la..akan kantooi jugak..

nnt dorng akan tnya kelebihan dn kekuatan korang kan?? Mcm yg aku ckp td korang kena jujur.. ckp la korang ade soft skill yg tggi ke tahap motivasi yg tggi ke kemahiran kepimpinan dan organize ke..ape2 je yg jujur.. tp cm ne lak kalau interviewer suh korang cerita kelemahan korang? Korang nak gtau ke?? Kalau gtau abeh la kantoi.. mesti tk dpt keje.. ha ape nk jwb?? Sudah!!!!!!!!!!!!! Jeng jeng jeng..

nie aku pecahkan rahsia yg aku belajar..harap2 tk kena saman la.. i.allah.. aku nk share sbb aku syg korang2 yg selalu support aku kat sini.. okes.. kalau soalan cepu cemas cam tu..korang kena jugak jwb kelemahan korang.. mana ade manusia perfect.. tk kan nk jwab sy tk de kelemahan encik..saya juz ade kekuatan je..ehehe

so korang kena jwb.. kelemahan diri saya yang saya nmpak setakat ini adalah..bla bla… tetapi saya sedang berusaha mengatasinya kerana saya tahu kelemahan tersebut boleh diatasi dengan cara blab la bla..jadi sekarang saya sedang memperbaiki kelemahan tersebut..

korang gtau la masuk bengkel ke…kelas ke..join prog ke utk atasi kelemahan tu. Ha kan senang.. nmpak yg kite ni matang, jujur, alert dngan kelemahan diri dn berusaha mngatasinye..kah?kan?

ni lagi satu sebelum aku lupe.. kuku mesti pendek dan besih ye..jgn ade karat2 tau.. nnt masa korang gi letak fail tu interviewer akan curik2 pndang kuku korang..

bila disuruh duduk baru korang duduk kalau tak jgn wat muka tk malu nk duduk yea.hehe
korang kena duduk tegap dan senyum semanis mungkin.. kaki rapatkan ye..pastikan lutut korang bersentuhan k..wat muka friendly tp jgn over atau hyper friendly plak… hohoho..

tgn letak atas paha ye..jgan silang kan tgan mcm org malas tu..tu tandanya korang tk open..tk nk share dngn org lain dn suka menyendiri..

bg lelaki jgan masuk tgn dlm poket.tu tndanya korang cube smbunyikan sesuatu dn tk nk kerjasama dngn org..korg tk de team work skill..

ade jugak interviewer yg ajak korang keluar mkn.. jgn perasan eh.. dorg nk tgok cm ne korang mkn..cara korang communicate bila kat luar bilik.. korang kena jg makan,jgn gelojoh, jg percakpan ye..

bagi interviewer yg ade 5 calon terbaik misalnye..semua da lgkap..tp nak kena eliminate jugak 2org.. company jus nk 3 org je.. langkah terakhir adalah.. dorang akn tgok fb korang.. kalu korang duk melalut tk tentu pasal..nmpak la korang tk matang.. ckp pun bukan2.. dorang akan buat kesimpulan bahawa anda belum matang utk menghadapi situasi syarikat ini.. so ati2 bila berfb ya bg calon2 temuduga..
ni plak aku nk share sket pasal pemakaian..


UNTUK LELAKI

korang kena jaga pemakaian korang jugak..jgn selekeh.. pasal pemakaian ni korg mmg kena jaga btol2.sbb dari pemakaian dn tgkah laku kite la org akn buat 1st impression ttg diri kite.. korang kena ingt..seumur hidup kite, kite tk kan boleh ubah 1st impression org trhadap kite.. so mmg kene jaga..

Nak cite sal pakaian nie mmg bnyak benda kena jaga..tp pakaian tu kena releven dngn jawatan yg korang apply tu.aku focus kat sini bg kenkorang yg nk apply keje admin ye.. mesti la pakai kena formal, kemas..kemeja putih adalah de best utk lelaki.. satu lg tips aku nk bg brkenaan baju adalah.. kemeje PLAIN dan warna CERAH adalah trbaik.. CERAH ye bukan TERANG.. huhu..

Tali leher plak korang kena sesuaikan dngn baju k.. kalau bju tu plain cari la tali leher yg ade belang sket..tp jgn yg bunga plak.. kalau korang nmpak tk matured korang akn di reject..tali leher mestlah kemas ye jgn longgar2..kena butangkan koler kemeja kemas2 ye.dn tali leher mestilah labuh ke paras memcecah kepala tali pinggang.. kalau trgantung atau trlalu sngkat ia mggambarkan korang jenis buat keje separuh jalan..warne tali leher jugak mestilalebih terang drpd kemeja..

Aku rasa bagi student2 uum tk de maslah kot pasal formal dress code nie..mmg pakaian harian kite kan?huhu..

Tali pinggang plak kena pakai yg matang..yg kulit la maknanya..warne nye mestila gelap..kepala tali pinggang tu jgn yg pelik2 ye..kepala doremon ke..kanggaroo ke, mickey mouse ke..eeeuuwww!! pelliis!! I tk ambek u keje tau…!

Terlupe lak nk ckp sal kekemasan baju..bahagian belakang koranng mesti kemas tau bajunye.jgn gelebeh plak..bhagian belakang korang mesti jd bentuk kotak atau 4segi yg kemas.Tk de henyut2 k.. pastikan tilang tepi baju btol2 kat bahagian sisi bdn korang..

Kat bahagian perut yg korang masukkan baju dlm seluar tu kan..korang jgn bnyak kan sngt wat keluar anak baju tu..dn jgn terlalu sedikit..nnt nmpak donggol.. cara plg besh adalah.. korang masukkan dlm seluar.. kemudian korang angkat kedua2 tgn korng keatas..dan trunkan..yeay!! siap..tu la lebihan ank baju yg terbaik dn plg kemas..hehe.

Pasal seluar lak.. seluar mesti lah gelap..ingat ya! Warna seluar mestilah lebih GELAP dr warne baju.. labuh seluar plak paras belakang mestilah betul2 diparas tumit kasut..jgn trlallu labug dn jgn trlalu sngkat.. seluar plak jgn trlalu besar.. korang kena beli seluar yg kat bahagian pgung tu sesuai ngan korg..jgn longgar sgt sbb nnt kt paha belakang tu akan jd cam sayap rama2..hehe

Stoking mest pakai ye..jgn ada yg bunga2 plak..warna stoking kena ikut wane seluar ye sbb bila duduk seluar akan sngkat sedikit so bila warna sama dngan seluar, tk de la nmpak dongol sngt.. kasut lak mestilah kasut kulit..kena polish bg kilat tau..kasut mestlah warna brown atau hitam..

Bagi yg pakai kot..tu lg bagus..nmpak lh korporat style..tp kena ngam ngan jawatan yg korang pohon ye..ade bnyak jenis kot.. tp aku tk nk cite sal kot sngt..

UNTUK WANITA

Utk kaum aku nie rumit sedikit sbb tertalu pelbagai pakaian dn aksesorinye..hehe ni aku nk share korang jgn marah2 ye..

Okes! Pasal tudung..korang jgn pakai tdunng yg berbelit2 segala bagai tu.. manic sana sini.. rimas tau..nk pakai leh je tp lepas intervuiw ye..bg interviewer..calon yang over pemakian nye akan dianggap suka melaram.. org korporat tk sesuai melaram over2 sbb nnt die asyk duk melaram je keje ntah ke mana.. kite kena tunjuk corporate style bukan mami jarum style k..

Tudung korang mestilah kemas dan pin btol2.. pin plak jgn terlalu bnyak dn jgn trlalu besar gedabab.. biasa2 je k..belit siket2 tk pe la tp jgn over..

Bagi yg tk bertudung..jgn sekali2 cuba pakai tdung masa g interview k.. nnt korang akan nmpak kekok.. mula lah nk belek sana, belek sini..interviuwer blh cam korang tgah belakon.. sahih dorg tk nak ambek pekerja yg belakon or belagak baik.. juz be urself k.. tp pastikn rambut diiakat kemas..jgn biarkan anak rambut berjurai2 k..

Baju lak..better korang pakai sut la kan..lg nmpak korporat.. tp baju kurung pun tk pe.. tp INGAT!!jagn sesekali pakai kot dngn baju kurung k.. mmg la ramai org buat tp korang jgn tiru k..trlalu buruk sebenarnya.. kalau nk pakai bju kurung tk payah pakai kot or blazer kms interview. Dn jgn sesekali pakai kain jenis lembut sngt..shiffon ke, sutera ke. Pakai je cotton atau sutera thai..

Corak baju lak..jgn terlalu meriah ye..pakai yg bunga2..cntoh corak bju kurung plg besh dn nmpak corporat adalah mcm baju2 datuk zeti akhtar aziz.gabenor bank ngara kite.. korangf leh tgok corak baju beliau..dan baju korang jgan terlalu nipis smpai nmpak kulit ye korang…

Kasut lak..korang kena pakai kasut tertutup.jgan pakai selipar plak.. tumit kasut bg korporat style adalah sekurang2nya 2inci..

Ckup da kot sal pemakaian..tu aku bgtahu yg basic2 je.yg mndalam bnyak lg tp tkt korang tk larat nk baca plak..hehe..

Tp nk dipangil interview tu yg susah kan?? Keap susah?? Ade sbb die yg aku tk leh share lg buat masa nie..takut korang pening.. kalau permitaan tggi dr korang aku akn buat entry pasal tu.. ye la..korang semua hebat2.. mesti da tau semua kan.. tp kalu korang nk tahu jugak.. bgtahu la kat komen kat bawah nie ye..kalau ramai yg mtk aku akn wat nnt..

K korang semoga ilmu yg sedikit ni brguna buat kita brsama…


3 comments:

kyo_9 said...

mane nyer yg nk share??

encHIx laNDax said...

thankz for the tips..yup..english is very2 importand nowadays =)
dont be shy to practice ur english on public =)

izzati wanie said...

erm..cp nk interview utk jd nurse nk paki bju yg mcm mne sesuai??