Subscribe Twitter

Friday, 29 April 2011

30
Komen

aku suka main

ye! cikpayung mmg sangat2 kaut main.. mlm je leh nmpak aku kat umah! siang?? jgn harap derr,.... oleh sbb itu aku nak  jugak citer sal hobi dan minat aku mase zaman kanak2 rebina… masa tu tengah comot lagi..
cam ni la lebey kurang
fuh masa dulu2 mmg nakal la cikpayung nie.. kuar pagi2 bersih je.. suci murni gitu bila balik time magrib je macam jembalang.. comot yang amat!  Ala.. korang gelakkan aku lak.. korang pun sama jugak…
Aku rasa minat dan hobi aku nie lebih kurang same je ngan kenkorang.. ok oleh itu jom kite same2 tgok..kat mana yang same tu.. jom

LAGA IKAN


Paling aku suka main laga ikan.. haha ni menan dak laki je.. tp aku dulik hape janji aku nak men!! Haha.. ade jugak orang pgl menan ni bedil.. lebih kurang la kan.. dulu selalu ikot sepupu sepapak dan kawan2 sekampung tgkap ikan kat kaki bukit.. jauh woo nak pegi.. tp aku kuatkan semangat demi nak men! Haha.. ikan laga yg aku dpt dulu kaler itam ja pon.. tp ekor die mmg cumil lote.. so da ade ikan masing2 kami pun laga kan ikan2 kami.. smpai koyak rabak ekor ikan tu.. cian lak… nakal giler kami masa tu!! Tak berperikehaiwanan!

Tapi penah sekali tu aku tgkap anak ikan laga nie..wane itam..masa ni mula2 join dak kampong la kan.. tk de geng sangat.. aku tgkap sensorang je la.. time nak laga tu. Aku denggan bangganye menunjukkan hasil tgkapan ptama aku. haha.. 

tp semua gelak kan aku.. nape dorang gelak? Tk santek ke ikan aku tgkap nie?? Nahh!!! Rupenye ni die….
I
I
I
V
V
V



rupenye.. tu berudu.. hampeh! Cam ne la aku blh pegang2 berudu masa tu erk?? Kire hebat la aku nie.. cube bg korang pegang.. blh ker???? 

TARIK UPIH


Masa zaman comot2 jugak aku suka main tarik upih! Ha menan ni paling kerap aku main time nak raya.. petanng2 kan dekat2 nak brbuke tu kami yang puasa yang yang yok nie bazirkan tenaga la.. dngan harapan mlm nnt tk payah gi terawih.. penat kan main tarik upih siang td.. aku suke main ni time bulan puasa sbb ramai sepupu sepapak balik kg.. menan ni besh main ngan sepupu sepapak.. lg plak sepupu2 aku ramai lelaki.. so aku yang dianggap lemah ni akan jd penumpang..dorang drebar!.. haha

POLIS ENTRI


Ha ni lg satu mainan pebret aku.. aku tk tau la korng pgl ape.. tp aku n de geng pgl main polis entri ye.. ade lagu.. cam ni lagu die.. ‘polis entri.. wan to jaga.. polis mati pencuri jaga’ haha da tua ni baru aku sedar sebenarnye sebutan die polis and thief.
Tp geng2 aku dulu kan mmg tamao ajak aku main benda ni.. sebb mesti sekali round je kami main pasal tmpat persembunyian aku mmg terbeeekk punye kubu pertahanan.. mmg tadak sape dpt cari..
Smpai sekarang dorng tatau kat ne aku nyorok.. cube teka.. lombong?? Bukan.. dlm semak?? Bukan..dlm parit?? Pon bukan.. atas pokok?? Lg le bukan..

Sebenarnya aku nyorok kat bawah atap bumbung umah geng aku yng main tu jugak! Haha.. die sendiri pun tk tau ade lubang kat atas tu.. aku perasan masa gi raya umah die ade kucing die tido kat situ.. luas jugak tempat tu.. selesa la jugak.. hehe.. bila kwn aku balik je umah mesti die bg salam so aku tau la prmainan da abis dan aku blh turun dan balik umah.. 

Kwn2 mmg tk syak aku balik umah sbb dorang tau kalau aku balik je bapak aku msti tk bagi aku kuar dah.penah jugak dorang cr aku smpai ke bilik aku.. tp trbukti aku tk de.. haha
Mcm mana aku panjat ke bumbung tu?? Aku sndiri pun heran + kompius skrg  nie.. mm ganas la cikpayung nie kan??

SENAPANG 


Aku jugak selalu join geng abang aku tau.. dorang semua lbh dewasa dr aku.. tp aku join je.. kalau main senapang nie mmg abg aku akan ajak aku. tatau la nape.. akak2 n adik2 aku tk suka main ganaz2 cam nie.. aku je pelik sket.. kitorang akan buat senapang kayu dulu. abg aku yg buat utk aku..
Pang…Pang’, ‘Boommmmm’, ‘trettettt…trettett…’, Itu lah ‘sound effek’ senapang, mesin gun dan bom yang terkeluar daripada mulut kitorang msa memulakan serangan atau bertemu musuh. Bila ade geng kena tembak mula la nak begaduh.. dorang tk nak gugur dimedan pjuangan.. dorang kata ‘ aku kene sipi2 aje la.. askar kena tembak sipi2 tk mati lagi. Nnt blh sapu minyak angin’ haha ayat tu masih aku ingt hngga kini…

KARTUN KERTAS


Disebab kan aku ni kanak2 pmpuan yang normal, walau aku suka main lasak2 namun bila tibe mlm  hari.. tk de kwn laki da.. aku kembali ke pngkal jalan.. aku suka jugak beli barbies kertas ni.. harga masa tu 30sen je.. comey sngt. Beli kat kedai, balik patah2kan ikut line yg da disediakan dan pakaikan baju santek2.. beg, kasut, kat barbie tu.. pastu buat watak dn suara utk barbie tu.. cntohnye.. “hye awk.. nama saya lili. Cantek tk baju saye? Jom kite gi pasar malam” masa tu rasa sweetnye diri aku nie.. haha benda ni aku main ngan adik n kakak..

BELOOON 





Aku suka jugak buat belon ngan gula2 getah.. masa tu femes la kat tv sal chewing gum nie.. sapae yg pandai wat belon pakai cinggam kat mulut tu kira memang terer giler la antarageng2. Masa kecik-kecik kami memang tak nak mengalah nak tunjuk hero antara kami. Berjuihlah bibir aku meniup cinggam sampai jadi beloooon.

 Aku ingat lagi bentuk cinggam yg aku makan tu warna merah, hijau dan kuning. Bentuk dia bulat, sepeket ada tiga biji. Sebjik macam gambar kat atas tu.. tk sngka jumpa gak gmbar gula2 getah tu.. yeee haa... Bila da dpt beli tu wah punye la riak muka aku nie.. sebelum makan tu aku jaja dulu cinggam ke umah geng2 yg selalu lawan buat belon ngan aku.. haha.. dorang pun merengek2 la nak jugak.. dengan muka puas sbb dpt tunjuk cinggam aku tgu geng2 kat taman.. tempat biasa kami berkumpul.. masing2 akan dtg bawak cinggam masing dan lawan! Hehe..


korang lak ade ke permainan peberet korang?? ellehhh ye ye je ade.. ntah2 duk main masak je kat bawah umah.. kan? kan?kan? tk best la pgalaman korang dulu.. ke ade?? ade erk??  ce share sket ngan aku...




30 comments:

Jejaka Terhangat said...

dah besar pn teringat lg zaman kekanak ek. =p
rasanya game polis tu sebutan yg betul adalah "police sentry"..main nyorok2 = 'hide n seek'..

main pistol ceri best..pasal sambil carik buah tu bleh makan ceri merah skali. kehkeh..

SYAF said...

paling Feveret Maik selipar... best Baling2 Kan.. Hahaha

cik payung umbrella said...

jt : tetibe teringt prmainan zaman mude mudi dulu.. rindu lak nak main.. jom main buat belloon jt.haha
cp n de geng dulu2 sebut polis entry je..

wah kalau masa tu kenal jt mesti hari2 bleh mkn ceri merah.wah! bestnye.. smpai sekarang i kompius ceri tu yg mana.. :baby

syaf suke men selipar erk? kat kg cp dulu men balling selipar ni bebudak laki men depan surau.. tk dapek la eden nak join.. kalau dapek join kalah syaf. haha

puteraduyong said...

wah...mainan kanak2 yer... suka main konda kondi... :)

cik payung umbrella said...

pd : konda kondi tu cam ne?? cp tk penah dengar lak..

►AdamXis◄ said...

assalam...weeee chuuimmmguummm...lama x makan tuu buat belon...hak3.dlu slalu beli...tp sejak akak gtau bahaya byk pwarna tiruan...x makan dh laa...hu3

edi_fm32 said...

cik payung pernah sek kt sek keb ketereh k?

cik payung umbrella said...

wassalam ax... dulu masa kana2 rebina tk kire ape dah.. sakit ke cacat ke yg pntg puas hati..hehe.. jom ax kite wat bellooon lg.. guna dentine.. selamat kot.. :baby

edi: ho la kawe ingat demo la.. demo jah dop ingat saim.. padahal samo2 ikan ike lago jugok.. jupo demo la kawe tpk wat entri nie.

edi_fm32 said...

ye k,wk entry ni sbb jmpe kwe...terharunya..hehehe.kwe tgk gmbr..tpi x cam sgt.dk tere kt kwsn mne?nk kmen kt chat room xleh..tu y kmen kt sni..hehe

cik payung umbrella said...

di.. nak komen kat chatroom (bcr) keno dftar dulu.. tu kat atas tu sumo admin2 bcr la tu.. tok ce ko?? berat saim setaro tu. padahal nyoh dio jugok duk main nembok2 mulo.. berat saim staro tuh.

edi_fm32 said...

td nk dftr gk..tpi xbuka lg..ambo zmn bdk2 mmg kuat main..eh,x cam lg ni..lme x tgk etek.tgk gmbr punx cam lg...huhu

Mr.Kerro said...

hahah mak aii Cik payung ni..buat tkenang zaman kanak2 je...hehe polis entri tu bukan, yg sbtul nya police anda theif ..kita trbiasa sbut polis entri..haha.. yang snpg tu slalu buat, pluru guna buah keras apa ntah nama dia.. tp yg patung krtas tu :nono lelaki tak main..heheh

cik payung umbrella said...

edi: jom la daftar bcr di. budok2 kat bcr meme hapening.. jejaka trhangat tu boh besar.. mr kerro ni pun antara sponsor bcr. join la di.. nnt buleh mngimbau kenange sile sek kito.haha

mk: tu la duk nyanyi polis entri je kan.. masa tu kot kite semua da ade gerak hati ke arah biat antri blog kot. sbb tu semua blogger2 penah nyanyi lau tu.. haha..

ye ke tk penah main barbie kertas erm :ragu

edi_fm32 said...

beres..nanti klu dh bke blik..ambi dftr..

witLURVE said...

waa.. wl pn suka mam cewingum tu.. sedap ~~ hehe... main2... best nnyeee

cik payung umbrella said...

oh jadi wl la suke sngt letak cewinggum tu kat tiang umah cp yea?? report kat jejaka trhangat nnt!

Izzuddin Fauzi said...

ahahaha... same je mase kecik dlu...

terasa jelous kejap... best kalau ad blog mcm kamooo... bleh cita ape pn yang nak...

myetech9[dot]com @ Enchik Nine

cik payung umbrella said...

kenapa nye en9 kat blog en9 tk ley citer ape yg en9 nak ke?? pgalaman masa kanak2 rebina dulu mmg best utk dikenang.. lg besh kalau dpt main semula.. :(

anamizu said...

cik ana pun mase kekecik dedulu cmtu gak..degil je..ape mak ckp JANGAN tu,yg tu la p buat gak..hihi

alepridz said...

ganaz jugak cikpayung nih... dasyat giler.... ngeee~~

Trainer Fariz said...

teringat zaman kecik2 huhuhuhu herm kak cp sila buang lagu tu ia membunuh FARIZ

KAIEZU said...

Main gasing. Galah panjang..
Ntah byk ag kot.. Dah byk sgt..

Abdul Farique said...

Assalam . bila sebut sebut teringat lak zaman kecik2 dulu . Suka main wrestling sebab ketagih tgk the rock dulu . :p . Lepas tu main baling batu dari bangunan tuju keta orang . kadang-kadang lempar plastik beg berisi air dari bangunan pastu tuju kat kereta kadang2 lempar kat orang terus dari atas ... best masa tu . :) tapi rasa bersalah pun ada jugak :p

l° ~❤Misz Nadea❤~°l said...

suke men galah panjang hehehe

izzati wanie said...

hehe...kelakar la klau ingat time kecik2 dulu..emang nakal sgt2..hahha..memang bnyk same game kite,cp...tp bs x main la senapang tu...ahaks...huhu..chewgum..nk bli r esok..ade lg jual..lame dh x kunyah chewgam tu :P
sweet n rindunyer zaman nakl2 dulu :P

from BS with love to CP ^_^

cik payung umbrella said...

anamizu :tau tak pa.. yg mak marah tu yg kite nak buat kan ana?? ckpayung pun cam tu la jugak.. bila mak marah je mesti jadi gian nak buat. hahah...

alipriedz : haha tau tk pe cp ni nmpak je slow ni tau. jgn pndang remeh kat cp yea!nak lwan men senapang ke? jom!

fariz : ulor zaman kecik2 dulu mkn anak kanggaroo je. memburu je keje nye. kan? hehe

caz : main gasing cp selalu tgok kwan2 je..cp takut jarum gasing tu.. galah pjg tk suke.. sbb galah tu pjg sgnt..hehe

cik payung umbrella said...

af : af ni ganaz sgt. cp tk ley la wresling.. tak de geng. kalau main wresling ngan abg kompem la patah tulang cp.. af nakal yang amat la suke kacau org awam.. kecik2 da vandalisme.. hehe

nad : tu bnda cp tk suka galah pjg.. takut jatuh.. tp suka tgok org main galah pjg.. kalau ms tu kenal nad mesti cp selalu tgok nad main.. alik2 pi curik galah nad sbb jeles...hehe

bs : cp tau bs mmg nakal lor! mesti tk larat nak jaga ni. hehe senapang tu mmg besh! dulu kitorang gune biji ape ntah yg wane ijau.. kalau kena sekali mmg sakit gilerr la.. keras cam batu buah tu..tobat tk mau dah.

ejoy said...

klu saya dulu main parit jer tangkat ikan sepat, puyu, sembilai...
klu ada pakcik2 tu kami p mancing kat tengah laut ...

miss ct said...

Assalamualaikum cp..
byk sgt permainan yg ct main time kecil2 dulu.. ct main konda-kondi..baling selipar.. hide&seek..lubang tikus.. galah panjang..getah..apa lagi ek?? batu seremban..tutp botol..gasing.. bola sepak pun main gak..hehehe.. =)

cik payung umbrella said...

pce : oh,pce jenis suka main dngn air.. hidupan laut.. bagus2.. dulu adk cp pun suka tgkap ikan puyu lepas tu die bela dlm balang. kat umah tu penuh ngan ikanpuyu..
nak ke laut mmg pce tk berani.. mabuk laut. hehe

wassalam ct.. konda kondi, lubang tikus tk penah lak cp dgar.. best tk? nnt nak cube la. hehe

bola sepak cp teringin nak main tp tade sape ajak pun.. jom ct lawan ngan cp.. heehe