Subscribe Twitter

Sunday, 10 April 2011

2
Komen

sharing is caring

Kenkorang!!tq sudi parking kat sini.. okey hari nie aku nk share sesuatu ttg hidup aku..aku ambek masa buat entri ni pasal nk release tension sket..serabut dngan……….


So aku rasa satu formula yang sangat baaeeek punye utk org mls mcm aku adalah..
apa yang aku nak share nie?bagus sngt ke?macam bajet best je kan??
jom korang2..kite layan....zaazzz..


okeh! Kat sini aku nk share beberapa perkara yg aku rasakan besh dlm hidup aku. bukan ape.. maybe sedikit sebanyak dpt jugak bg kesedaran utk kite bersama.. apa yg baik tk salah kita share sesame kita..
Yeay!!da abis membebel..hehe.jom kite baca ape yg aku nk share..


Banda pertama aku nk share adalah ttg kata2 yang sngt menyentuh hati aku..dari aku sekolah smpai la sekarang..kata2 ni adalah pesanan dari abg aku yg plg besh dlm dunia.. kata2 tu adalah


“ape je kite buat, kat mana pun kite pegi kat tahap mana pun kite berada kite mesti SEDAR DIRI”.


Tu la ayat yg sngt2 menyentuh hati aku. maksud ayat tu kite tk blh angkuh bila kite sedang menikmati kesenangan yg tuhan bagi.. dn tk blh trlalu kesal bila kite sdang hadapi kesusahan.


tau kenapa??


Sbb kite kena sedar diri.. masa senang, gembira, kite kena sedar bahawa kite kecapi semua tu adalah sbb nikmat dari tuhan.tk layak kite bermegah dngan apa yg kite ade tu sbb tu bukan hak dn milik kite.. tuhan bg kite pnjam sbb nak uji kesedaran kite..




Masa kite brduka, hadapi kesusahan dn kesulitan…konsep sedar diri jugak kite kena tnm dlm hati..sbb kite kena sedar kite ni hamba yg mmg selalu akn diuji..sape kita nk menolak ujian? Mmg kite tk layak demand2..tk nk ujian la ape la..ujian tu mmg tuhan akan bagi kite sbb ape? Sbb Dia nk uji tahap mana kite ingat pada pemilik kita dan tahap mana kite sedar bahawa kita hamba yg terlalu kerdil..


Okey lg 1 sebelum lupa abg aku selalu pesan..kita buat apa pun.. kita kena pk ttg mak ayah kite.. bila kite nk buat kesilapan..cube imagine wajah sayu mak ayah kite..kesian dorang kalau diorang tau kite sedang merancang sesuatu yg tk elok..diorang ajar kite jd manusia yg baik.. tp kite?? Cuba korang ingat air muka dorang…sayu kan?? Smpai ke ati kite nak conteng arang kat wajah sayu tu?pk la ye korang..




Okey! Perkara k2 aku nk share adalah ttg perkara romantic… hehe.. korang ade aweq?? Pakwe?? Suami?? Isteri?? Meh aku nk share smthg nie kat korang.. benda nie direka oleh kwn aku sndiri yang sememangnya otak math!!dn aku brjaya menyelesaikannya.. benda nie aku jawab da lama..masa tu aku tgah nk ambek spm..ms tu otak aku otak math lg..skrg otak aku da jd mmbaca,mgarang..adoiya!!huuhu..
Korang sesekali nk romantik2 ngan pakwe makwe tu cube bg soalan math yg berbentuk romantic sket kat si die..mesti lawak tgok kerutan dahi si die nk mnjawabnye.. jom kite mula..


Soalannya: sin90 = 2(5VE) + 2U/2


Korang tau ape jawapannye? Hehe try la jwb dulu.. sin90 tu korang tekan je kalkulator tu ye.. dan bila si die bjaya mjwab soalan tersebut.. korang dengan bangganye.. balas la pulak dengan..


Sin90 = 2(5VE) + 2U/2 + 2U/U


Hehehee.. kompem si die tersengih macam cekodok bilis..


aku jugak nak share satu ilmu yang aku baru je tau.. pasal potret monalisa..korang kenan ke monalisa? hehe potret nie adalah salah satu karya agung Leonardo Da Vinci.. koranng tau tk kenapa potret nie sngt bernilai?? dan kenapa kalau orang yg gi tgok potret monalisa mesti tgok dari pelbagai sudut? ye la cuba tgok org2 seni yg duk menghayati potret..mesti mcm2 gaya dorang duduk..tertonggeng la, meniarap la, tgok dari pelbagai sudut la makne katanye..


sebenarnya kehebatan potret monalisa nie salah satunye adalah sebeb teknik lukisan nye.. leonardo telah gunakan satu teknik tone warne yg menyebabkan mata monalisa tu seoalah2 memandang kite walau dari sudut mana pun kite memerhatikan potret tersebut.. try la orang buat ujikaji..korang meniarap ke baring ke dari tepi ke atas ke bawah ke..mata monalisa tepat2 memandang mata korang..


Kat sini aku nk share jugak dengan korang pasal perkara yang paling aku menyampah.. maybe same jugak dgan korang..


1)aku pantang orang tipu aku..wat pe nak sorok2, tipu2..gtau benda btol la kan.. benda da jadi tk perlu nk sorok2 tipu2 la.jujur je.bukan aku bleh bunuh ko pun..pelik btol..


2)aku geram jugak kat manusia yg suka ngumpat belakang.mengata kat belakang.. kat depan kite mak oi..punye la baik..pijak agar2 pun tk hancur.. lalu depan2 kite tersengih2 macam siput sedut..tapi kat belakang mulut macam popcorn..


3)aku naik meluat jugak dengan manusia jenis pandai ckp je..tp keje tk jalan.. die punye becakap mcm ahli politik..bla bla blaa..tp time wat keje die dulu yg cabut lari..hilang tk tgal jejak..


4)ayat paling tk bley belah aku tk boleh adalah bila orang kata… ‘ala awal lagi..nnt2 la kite buat’. lagi satu.. ayat yg berbunyi..’jgan samakan saya dengan orang lain..saya tk macam mereka’.


Aku bukan la nk cari salah org smpaikan lupe kekilafan diri..mmg kite semua brlainan attitude, tp kite kena sama2 pk la kalau kite tk nk org wat prangai tk elok kat kite pun kena ala jaga juga tgkahlaku kite ye kenkorang.. tgkahlaku kite tu melambangkan mentality kite..





2 comments:

►AdamXis◄ said...

Assalam...hahaha.try buat tengok stady=fail...kih3.cik payung pinjam payung...tgh hujan nie...hek3

cik payung umbrella said...

@►AdamXis◄
heehe..incik adam jgn ikut sngt pormula tu ye..ckpayung tk mau tgjwab na.hehe nk pnjam payung ye? okes! nnt cikpayung bluetoth ek.hehe