Subscribe Twitter

Thursday, 14 April 2011

14
Komen

temuduga yang kegelisahan

Selesai suda sesi interbiuw aku..aku dah kata kan aku tk pandai omputeh2 nie.. tp td penginterbuiwer tu guna full english utk iterbiuw aku yg lemah nie..yg interbiuw aku td bukan melayu so phm2 la.. sleng pun da lain....aku punyer excited nk bg idea2 yg bernas nie tp terbantut sebab kena jwb dlm omputeh.. korang tau ape aku ckp masa die bghtu ' tell me about urself" aku da cuak giler dah... jom akuti sesi temuduga aku yg memang memalukan.. aku nk share jugak la walau memalukan aku sbb aku taknak korang jd cam aku...

aku gunakan A utk pengiterbiuwer tu ek....aku tak ingat sgt ayat sir tu td..tp aku cube la ingt smula ye..jgn gelakkan aku kalau ayat aku salah.. aku mmg tk pndai omputeh nie..tk mcm kenkorang sume..
sesi bermula....


 aku: good afternoon sir..


A : yes! gud afternoon.. have ur seat..


aku: tq sir..


A: u taken human resources management course.. that one of great position in my cmpany, i hope i will find someone in hrm studies here..


aku: (tersenyum2 dgan harapan die terpikat dengan kemanisan senyuman aku...kehkehkeh)


A: okey! lets we start.. tell me about yourself


ha sudah!!!! in english beb! dengan penuh kebodohan aku tnya die..


(aku: sir, may i answer in bahasa? because i cannot to speak english very well.)


A: no. u are required to answer all my ques in english because i want to hire someone who the best for my cmpany


(ape buleh buat aku jwb jugak la sambil merangkak2)


aku: my name bla bla bla.. i come from kota bharu kelantan. i am final semester student. i taken bachelor in human resources management and i used my STPM to continue my degree. i have some working experiences before. after i finished my spm, i work at BOSCH power tool at penang during 1 year.. then i resign to  continue my stpm . after stpm i work at some restorant somewhere in kelantan. dats all about myself sir


A: just now you tell me u already ave your working experience right? what kind of position u have thare??


aku: at BOCSH i am operator production and at the restaurant i am a waitress sir


A: waitress! i believe that u always komunicate wit gues right?? so tell me what benefit or some learninng procces u get back?? 


( korang jgn gelak yer)


aku: yes sir! there, i have the high responsibility to fulfill the guest need.. i must there when guest need or ask somthng. i will try my best to perform punctually and properly. i also have to concern about how to communicate with guest because majority guest come to our restaurant are high level person  as well as datuk, kerabat, so, i trained myself to comunicate with any background person.

A: okey! now tell me about your weaknesses..


( hahaha..yg ni aku jwb je..aku bg tahu kelemahan aku dn aku jugak bg penyelesaian utk kelemahan aku seperti yang aku bgtahu korang kat entry aku tu ye..) klik sini utk lbh lanjut..


okes tu je la yg aku bleh cite..aku lupa dah ayat yg die tnya td.. tp kat sini aku nk jugak gtau korang solan2 yg di tnya..mane tau korang2 nk prepare ke kan.. anrtara soalan2nye adalah.. soalan semua dlm bhsa omputeh ye..


1) jika syarikat saya mahu buka luar negara, cntohnya china.. ape pandangan anda ttg hubungan diplomatik dn apa perkara utama yg perlu pihak syarikat fikirkan?


2)jika terdapat 3 orang calon yang benar2 berkelayakan, apakah kriteria yang anda akan lihat utk mengambil seorang dari mereka?


3) anda sebagai pengurus hr, adakah anda akan mengambil pekerja kurang upaya? mengapa?


4)jika anda mendapati terdapat pekerja yg tidak perform dengan baik, apakah tndakan utama yg anda akan ambil utk mgatasi masalah ini dan apa kesan kepada organisasi jika masalah ini tidak ditangani?


5) tentang disaster yang berlaku di jepun baru-baru ini, jika syarikat anda ada cawangan dijepun, apakah tindakan anda sebelum dan selepas kejadian tersebut berlaku dan jika tiada cawangan di sana adakah anda bescadang utk membuka cawangan disana setelah disaster tersebut brlaku?

6)jika anda sebagai CEO, negara manakah anda akan buka cawangan? mengapa?


7)sebagai pelajar ijazah sarjana muda.. bagitahu saya pandangan anda tentang masyarakat masa kini dan cuba kiatkan dengan perkembangan teknologi semasa


8) anda tahu tentang program sayang sarawak yang dilaksanakan?? sebagai eksekutif di sebuah syarikat multinasional.. apakah usaha yg anda lakukan untuk menyokong program tersebut?


9) bagitahu saya sbb kenapa saya perlu mengambil anda ke syarikat saya??


fuh! cuak aku nak mnjawabnye..kalau dlm bahasa ibunda ni aku rasa mmg bnyak idea dlm pikiran aku nie tp masalahnye idea tu takat dlm benak pikiran je la.. aku jwb yg mana aku bleh translet dlm omputeh punye bahasa..


 Dlm duk mjawab tu.. aku trpk..kalau la pakcik gugel ade.. blh jugak aku translet..huhuhu.. so korang..bi sgt pnting dlm dunia ms kini.. okey!





14 comments:

ejoy said...

ayat power nih> kalau la pakcik gugel ade.. blh jugak aku translet...


hahaha....nak pecah perut gelak...

cik payung umbrella said...

biasa la pce oi..ckpayung kan bijak brmain dgn kata2.hehe

Fariq said...

uit.. gile mcm2 dia tanya kan.. penah gak gi interbiu ni tapi biasanya dlm bm je la.. penah skali dlm BI. tu pun utk subject bisnes comm.. ternganga gak nak jawab.. wakakaka.. ada gak beberapa soalan kat atas ni die tanya.. mmg blur la nak susun ayat dlm bi..

latest -
Ban URL Di Shoutmix Bagi Mengelakkan Spam

cik payung umbrella said...

tau tk pe..cp yg bodo bi ni plak yg dpt interbiuwer yg ckp bi.. kwn2 yg terer bi plak dpt interbiuwer yg speak malay.. kenapa kan aku yg selalu menanggung rasa kobodohan ini ya allah..

fyy mokhtar said...

WAHAHAHAH. suke lah entri ney :) fyka dah follow bela :)

nur aisya humaira said...

bagus laa cik payung, blh aisya ceduk skit buat bekal gi intrvw..:)
byk pasal current issue ehh//??:)

Bakri Hussin said...

nak ajak sy jadi geng paling nakal kat ubm ok jer hahahahahaha set
dah follow dah blog nie jom follow balik ok

cik payung umbrella said...

fyy mohktar: follow cikpayung la bukan follow bela.. ke ade silap phm di situ??

nur aisya: ye2 silakan ceduk sesudu ke dua sudu ke bersudu2 ke.. ilmu tk luak jika dikongsi.. jgn lupe baca entry tips interibiuw ckpayung ye.

bakri: bagus! anda jd pengapit utk geng nakal di UBM ye.. ckpayung president tau!

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

naseb dah study EOP..

boleh la jawap soklan mcm ni..

hahha

Hafeezan said...

ok la english cik payung. at least you try. saya ada experience sebagai panel penemuduga. langsung tak nak cuba bercakap dalam bahasa inggeris. saya pujuk dia cuba bercakap, cakap bahasa juga. nak buat macam mana. kalau nak jadi engineer kena berani

cik payung umbrella said...

line putih: aiyak pjg ckpayung nak eja nama kamu lor! ckpyung tk study pon soalan tu..pakai jwb ikut sedap mulut ja..hadooi..kalau la dlm bm.. bnyak je idea bernas2..rugi sape nk ambek ckpayung ni..kalau takk.. cmpany tu akan jadik cmpany plg lingkup..hehe

YB: ntah la..ckpayung cube merangkak2 di tempat licin.. huhu..YB tlg carikkan keje utk ckpayung.hehe

buat pgetahuan semua kat sini encik hafeezan adalah seorg YB kawasan.. tut.. rahsia.. nak tau jom terjah ke blog beliau.

cik kite said...

fuyooo..cik payung...terbaik laa...pengalaman yang sangat bermakne...bgus3...bole la bace n3 nie lagi bila nk g interview nti...ehehe...

cik payung umbrella said...

ok cik kite..ambek la baca2 nk wat pgajaran blh..nk wat bahan lawak pun blh.. tp mmg memalu meaow la ckpayung hr tu.. rasa tanak jumpa dah pakcik yg interbiuw ckpayung tu tau..nnt cik kite wat trbaik k..

CIK GADIS said...

wakakak!takotnya bila di interbiu..CG besa dua kali kena interbiu..tp interbiu besa2 jak..tu pon neves nak tercabut lutut dah..sob4! =((